Loodswezen 
 
INFORMATION TECHNOLOGY - CONSULTANCY & SOFTWARE DEVELOPMENT
 
   
 

Het Vlaams Loodswezen en het Nederlands Loodswezen regio Scheldemonden staan in voor het vlot en veilig loodsen en beloodsen van schepen op de Noordzee en de Vlaamse en Nederlandse havens.

Het Loodswezen Informatie Systeem, LIS genoemd, werd oorspronkelijk door Tauris voor het Vlaams Loodswezen ontwikkeld. Ondertussen is het project geƫvolueerd naar het LIS21, een gemeenschappelijke ontwikkeling tussen het Vlaams en het Nederlands Loodswezen.

Het LIS21 verzorgt de volledige opvolging van het beloodsingsproces binnen beide Loodswezens, vanaf de loodsbestelling, de planning en inzet van de loodsen via een automatische beurtregeling, de scheepsopvolging, de facturatie van de loodsgelden en vergoedingen, de berekening van de loodstoelages, personeelsbeheer, opvolging van de logistieke middelen en statistische informatie naar het management.

Het LIS21 bevat hiernaast een enorme hoeveelheid aan gegevens zoals de gedetailleerde manoeuvreereigenschappen en uitrusting van de zeeschepen.

Het systeem is gekoppeld met diverse Vlaamse havens en met het informatieverwerkend systeem van de Schelde Radar Keten.

Bovendien voorziet de Internet interface:

  • toegang voor de scheepsagenten met mogelijkheid tot interactief bestellen en het opvolgen van hun scheepsreizen, inclusief loodstoewijzing, en passages in het werkingsgebied en overige loodsinformatie (zoals bv. de nautische pagina)
  • het raadplegen door de loodsen van de reisoverzichten en vaarplanning, de beurtrol en individuele prestatieoverzichten
  • toegang vanaf de loodsboten voor raadplegen van de scheepsreizen en loodstoewijzing en loods-aan-boord / loods-van-boord halen aan de West of Noord kruisposten 
                                               Tel.: +32 (0)9 388 63 08 - Mail: info@tauris.be